Για την απόκτηση της αγάπης συνιστούσε.

ΣΤΑΡΕΤΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ


Εάν βλέπεις πως δεν υπάρχει μέσα σου αγάπη και να επιθυμείς να την απόκτησης, άρχισε να κάνεις αγαθοεργίες, έστω και χωρίς αγάπη, και ο Κύριος βλέποντας τον πόθο σου και τις προσπάθειες σου θα σου εμφυτεύσει μέσα σου την αρετή αυτή.  Συνομιλώντας ο στάρετς με κάποιο αδελφό – ο  λόγος ήταν για την ευχή του Ιησού και για τους απρεπείς λογισμούς – του διηγήθηκε την εξής εντυπωσιακή περίπτωση.  Ρώτησε ένας αδελφός τον άλλον .«Ποιος σου έμαθε την ευχή του Ιησού»; Κι εκείνος του απάντησε. «Οι δαίμονες». «Μα είναι δυνατόν αυτό»; «Βεβαίως. Αυτοί με πολεμούσαν με αισχρούς λογισμούς, εγώ αμυνόμουν λέγοντας την ευχή κι έτσι την έμαθα καλά».  Συχνά, όταν ήταν η συζήτηση για την προσευχή, τόνιζε την αξία της ευχής του Ιησού. Να επιμένεις πολύ, έλεγε σ` ένα πνευματικό του τέκνο, στην ευχή του Ιησού. Αυτό θα καθησυχάσει την ψυχή σου περισσότερο και από ένα μεγάλο κανόνα προσευχών. Αυτό θα σου φέρει και ταπεινό φρόνημα.

Ανέφερε μεταξύ άλλων και την επόμενη εντυπωσιακή ιστορία.

Κάποιος ευσεβής Χριστιανός είχε στο σπίτι του ένα κόρακα που τον εξασκούσε στο να μιλά. Τα λόγια « ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΥΙΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ», που το επαναλάμβανε τακτικά εκείνος , το έμαθε και ο κόρακας. Μια καλοκαιρινή μέρα βρήκε το παράθυρο ανοικτό και πέταξε στον δρόμο. Τον είδε τότε ένα γεράκι και όρμισε κατ` πάνω του. Αιφνιδιασμένος αυτός από την επίθεση αντί άλλης κραυγής πρόφερε την ευχή και το γεράκι – πράγμα θαυμαστό! – αμέσως απομακρύνθηκε σαν κάποιος να το έδιωξε. Τι παρατηρούμε εδώ; Κατέληξε ο στάρετς. Πως και ασυνείδητα και ασυναίσθητα ακόμη και αν λέγεται η ευχή, έχει τα αποτελέσματα της και τα αδύνατα τα κάνει δυνατά.

Πάτερ, έλεγε κάποιος η Αγία Γραφή μας συνιστά να είμαστε «φρόνιμοι ως οι όφεις». Εξηγήστε μας την σημασία αυτής της φράσης.

Το φίδι απαντούσε εκείνος, όταν έρθει ο καιρός για να αλλάξει το δέρμα του περνά μέσα από στενό μέρος. Έτσι με ευκολία απαλλάσσεται από το παλιό περίβλημα. Ομοίως και εμείς. Για να αποβάλουμε τον παλαιό άνθρωπο, πρέπει να περάσουμε την στενή οδό του Ευαγγελίου.  Αλλά και κάτι άλλο. Μπροστά στο κίνδυνο το φίδι ενδιαφέρεται μόνο να προστατεύσει το κεφάλι του. Ας το μιμηθούμε. Πρώτιστο μέλημά μας ας είναι η περιφρούρηση της πίστεως. Αν η πίστη διατηρηθεί, όλα τα άλλα διορθώνονται.

Πάτερ ρώτησε κάποιος άλλος. Όταν χωρίς να το θέλω περνούν από το νου μου αισχροί λογισμοί, αμαρτάνω;

Άκουσε παιδί μου. Κάποια ασκήτρια η Αικατερίνη Σενέισκαγια εταλαιπωρείτο πολύ καιρό από ακάθαρτες σκέψεις. Στο τέλος την επισκέφτηκε ο Χριστός και αμέσως τις απεμάκρυνε. «Που ήσουν τόσο καιρό, γλυκύτατε Ιησού μου»; Τον ρώτησε. «Ήμουν μέσα στην καρδιά σου» της απάντησε. « Στην καρδιά μου; Μα, αφού είναι γεμάτη από ακάθαρτους λογισμούς». «Ήμουν στην καρδιά σου, γιατί εσύ κανένα από τους λογισμούς αυτούς δεν αποδέχθηκες. Αντιθέτως προσπαθούσες να τους διώξεις. Δεν μπορούσες να απαλλαγής από αυτούς και υπόφερες. Αγωνιζόσουν όμως εναντίον τους. Έτσι μου παραχωρούσες μέρος στην καρδία σου».  Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Όταν δεν συγκατατιθέμεθα στις άσχημες σκέψεις, δεν έχουμε ενοχή. Δεν ήταν η ψυχή του στάρετς μόνο δυνατή και ανθεκτική. Ήταν συγχρόνως και γεμάτη ταπείνωση, συντριβή και κατάνυξη. Ο ιερομόναχος την ΟΠΤΙΝΑ πατέρας Πλάτων που για ορισμένο διάστημα χρημάτισε εξομολόγος του , είχε πολλά να πει για την  συντετριμμένη καρδιά του.   Πόσο με δίδασκε η εξομολόγηση του π. Αμβρόσιου! Με τι μεγάλη ταπείνωση και συντριβή ξαγόρευε τις αμαρτίες του! Και τι αμαρτίες; Τέτοιες που εμείς ούτε τις υπολογίσουμε καθόλου.  Κατέλυε π.χ. την Τετάρτη και την Παρασκευή έτρωγε δύο τρία κομματάκια ολλανδικής ρέγκας εξ αιτίας της στομαχικής του παθήσεως, και για αυτήν την πράξη του οδυρόταν. Γονάτιζε μπροστά στην εικόνα του Κυρίου και σαν κατάδικος εκλιπαρούσε το θείο έλεος.  Βλέποντας τον να θρηνεί έτσι αναλυόμουν και εγώ σε δάκρυα..».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΣΤΑΡΕΤΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ  ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΒΑΡΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  WWW.PIGIZOIS.GR

 

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Κατηγορίες. Ετικέτες: . Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για την απόκτηση της αγάπης συνιστούσε.
Αρέσει σε %d bloggers: