Οι πλάνες των Μορμόνων για το Χριστό

Πρωτοπρ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου (M. Th).

Σύνηθες φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί η παρουσία σε κεντρικά σημεία δρόμων και πλατειών αλλοδαπών οι οποίοι στο πέτο φέρουν κονκάρδα που γράφει «Πρεσβύτερος. . . της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών». Η εν λόγω αίρεση που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1970 είναι γνωστή διεθνώς και με το όνομα Μορμόνοι, όνομα που το λαμβάνουν από το «ιερό» τους βιβλίο γνωστό ως «Βιβλίο του Μορμόν». Αποτελούν ουσιαστικά μια παραχριστιανική κίνηση που ιδρύθηκε στις Η. Π. Α. τον 19 αιώνα από τον Joseph Smith.

Αν αξιολογήσουμε τις διδασκαλίες της εν λόγω παραχριστιανικής κίνησης από ορθόδοξο πρίσμα, χωρίς δυσκολία, θα διαπιστώσουμε, ότι οι αντιλήψεις των Μορμόνων αποτελούν ένα μεταλλείο πλανών. Επειδή αναφέρονται στο πρόσωπο του Χριστού, και επιπλέον επειδή κατ’ αυτούς η Αγία Γραφή δεν είναι πλήρης και πρέπει να συμπληρωθεί από το Βιβλίο του Μορμόν, ας δούμε χαρακτηριστικά, τα όσα κακόδοξα διδάσκουν σχετικά με το πρόσωπο του Θεανθρώπου.
Κατά τους Μορμόνους ο Χριστός προϋπάρχει στους ουρανούς. Έχει προδημιουργηθεί ως πνεύμα. Είναι παιδί ενός ουράνιου Θεού Πατέρα και μιας ουράνιας μητέρας. Ύστερα εξελίχθηκε σε Θεό. Πριν από την πτώση ο Ιησούς και ο Σατανάς είναι αδέλφια.

Στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης είχε δράσει μεταξύ του Ισραηλιτικού λαού με το όνομα Ιεχωβά. Στη συνέχεια, η γέννηση του ως ανθρώπου ήταν καρπός της σχέσεως του επουράνιου Πατέρα με τη Μαρία . Αυτό ήταν εφικτό κατά τους Μορμόνους, γιατί σύμφωνα με τα φαντασιοκοπήματά του ο Θεός έχει σάρκα και οστά καθώς ήταν κάποτε άνθρωπος σαν εμάς, και αφού εξελίχθηκε, έγινε έπειτα θεός.

Κατά τον O. Hyde ο οποίος μέχρι τον θάνατό του θεωρούνταν απόστολος του Μορμονισμού ο Ιησούς ήταν παντρεμένος. Είχε παντρευτεί τις αδελφές του Λαζάρου και την Μαρία την Μαγδαληνή και είχε αποκτήσει και παιδιά . Μετά την ανάστασή του παρουσιάστηκε στην Αμερική στους Νεφίτες και εκεί δημιούργησε την Εκκλησία του. Ποιοί ήταν οι Νεφίτες; Κατά τα φαντασιοκοπήματα των Μορμόνων ήταν απόγονοι Εβραίων που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική γύρω στο 600 π. χ.

Εξ’ όσων αναφέραμε, νομίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε γιατί χαρακτηρίσαμε τις δοξασίας τους ως μεταλλείο πλανών και γι’ αυτό το θέμα. Ταυτοχρόνως αντιλαμβανόμαστε που οδηγεί ο ισχυρισμός των Μορμόνων, ότι η Αγ. Γραφή έχει δήθεν ανάγκη να συμπληρωθεί. Παρ’ ότι οι Μορμόνοι αναφέρονται στο πρόσωπο του Χριστού και αυτοπροσδιορίζονται ως «Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών» οι αντιλήψεις τους είναι ουσιαστικά ένα συνονθύλευμα αντιχριστιανικών πλανών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 42, 2005

Αναρτήθηκε στις Οι πλάνες των Μορμόνων για το Χριστό. Ετικέτες: . Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι πλάνες των Μορμόνων για το Χριστό